Social Housing in Pamplona / Pereda Pérez Arquitectos

first_imgArchDaily Save this picture!© Pedro Pegenaute+ 25 Share CopyAbout this officePereda Pérez ArquitectosOfficeFollowProductsWoodSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingPamplonaSpainPublished on July 16, 2015Cite: “Social Housing in Pamplona / Pereda Pérez Arquitectos” 16 Jul 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – MetrisVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ Cross HairlinePartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Mirage®SinksThe Splash LabTrough Sink – Monolith A SeriesSkylightsVELUX CommercialModular Skylights in Helmkehof Cultural CenterBathroom AccessoriesBradley Corporation USAWashroom AccessoriesConcrete FloorsSikaDecorative Floor CoatingsMetal PanelsSherwin-Williams Coil CoatingsFluropon® Coating in Thaden SchoolWood Boards / HPL PanelsInvestwoodViroc Nature for Partition WallsMineral / Organic PaintsKEIMMineral Wood Stain – Lignosil®-VeranoDoorsdormakabaEntrance Doors – MAGNEOSinksECOPIXELWashbasin – Light Basin LTBMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?Pamplona社会住房 / Pereda Pérez arquitectos是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Housing Social Housing in Pamplona / Pereda Pérez Arquitectos Architects: Pereda Pérez Arquitectos Photographs Social Housing in Pamplona / Pereda Pérez ArquitectosSave this projectSaveSocial Housing in Pamplona / Pereda Pérez Arquitectos Spain “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/770295/social-housing-to-rehouse-in-the-old-town-of-pamplona-pereda-perez-arquitectos Clipboard Projects photographs:  Pedro PegenautePhotographs:  Pedro Pegenaute Collaborator:Teresa GridillaSurveyor:AtecConstructor:Construcciones A.Erro y EuguiArchitects In Charge:Carlos Pereda Iglesias, Óscar Pérez SilanesCity:PamplonaCountry:SpainMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Pedro PegenauteText description provided by the architects. The project is located on the north limit of the old town of Pamplona, at the end of the plateau where it is placed, next to Ronda Promenade, the limit of the medieval walled area.Save this picture!© Pedro PegenauteThis project has been promoted by the public administration, in order to revitalize the most degraded zone of the old town within the municipal housing plan.Save this picture!© Pedro PegenauteThe project was included within a high interest urban plan. The new building, which take up the demolition of an existing one, had to complete the preexisting block and to face a new urban space, a new generation square on the medieval wall. Due to the difficult economic situation, this urban development was postponed, incorporating to the project the definition of a passageway of semi-private nature which allowed the viability of the initiative.Save this picture!© Pedro PegenauteThe program consisted basically of apartments to be used as rehousing, which specific detail of the program was unknown at the time of the competition. Exclusively was known that six apartments had to be built; for six rehousing of six families and hence with six different programs, in addition of different trade premises on the ground floor, to promote the commercial activity of the zone and the restoration of a medieval cavern located in the basement of the old building.Save this picture!© Pedro PegenauteBesides the initial uncertainty of the program, the design of the competition aimed, as starting point, for an organizational strategy to solve the necessities of the future rehousing. This plot, facing the urban situation generated, undertook a new approach of the building different to the ones at the surroundings, where the typical rule placed the most important spaces towards the streets, and interior bedrooms. The project linked the position of the bedrooms to the lateral streets and the most public areas of the apartments to the new generation square; and between both located the corridor of humid spaces (bad rooms and clothes lines) which made at the same time more legible the organizational structure designed. Finally, kitchens were placed open to the “livings”, separated by a glass, in coherence with the most public nature of those spaces. Save this picture!Main planAt the same time, it was aimed for the most optimal solution for the communications core, in comparison with more “special” solutions considering the formal and special resolution of the stairs, which allowed on a so small plot, an occupation of the surface smaller and hence, more square meters assigned to the apartment surface. It position and small size allowed to locate in one side an apartment of 40 m2 and in the other side one of 65 m2, in which spaces, with certain naturalness, it could be occupied with one single and two rooms apartments with the organizational rule previously established.Save this picture!© Pedro PegenauteThe proposal of the competition considering such occupational strategy of the building understood that the development of the plan was optimized and any manipulation would not allow a better solution considering the uses and location criteria. But in the other hand it was possible a development of the spaces of the apartments which allow a higher flexibility as response for the uncertain future of the users. In such way it could be possible to vary, connecting spaces with different levels, from approximately 40 m2 apartment to a 75 m2 and from 65 m2 to 90 m2 making twice the half of the surface, and even reaching a surface of 120 m2. Hence this approach was not only an optimal solution, in addition could cover the usual spectrum of the surfaces of the future programs unknown at this stage.The communications core, in spite of its optimized configuration, we understood it might have more presence that just a series of stairs where occurs the up and down movement. That one was formalized with concrete PISAS which kept free the risersand hence allowed the light pass through: to understand the stair as a singular space beyond of the functional use and to take advantage of the visual depth in spite of its small size.Save this picture!© Pedro PegenauteAt the ground floor two trade premises connected to the public space, located at both sides of the communication core. In one of them it was integrated the XVI century arched area of the preexisting basement, which had to be preserved.Save this picture!© Pedro PegenauteThe project, from the intuition, pretended to be presented as the junction of two pieces following the growth criteria of the old town, where the sum of pieces generated from the public space forms the blocks. In that way it was warrantied a more natural integration, adding its façades, its scale, its fragmentation and composition a certain urban continuity to the existing one.Save this picture!© Pedro PegenauteThe design of the façades pays attention to two different situations according the position in the public space: in one side from the streets seeking a certain anonymous presence of the proposal giving continuity to what there “happened”: to the normative trace and rigorous of the axial order in Descalzos street, and apparently without regular pattern as consequence of the character of the “back”  of the buildings at the Ronda Promenade and in the other side from the new square which transformed the party wall in a singular elevation, free of references and normative context. This façade with double level, the spaces in the wall gain a bigger size, big square windows in comparison with the space which face and the enjoyable landscape with a free order which allowed move the uncertainty of the section and program.Save this picture!© Pedro PegenauteThe treatment of the party wall of the adjacent nursery was incorporated to the project formalizing finally the passageway. This canvas of the same façade material is folded and absorbs the irregularities of such building which had to be maintained.Save this picture!© Pedro PegenauteBeyond the most organizational questions and others as the attention on the scale, are the fragmentation and piecescoupling. The project has to do with the color and texture of its finishing aiming to coexist with the old, with the patina of the time made material already wore down. Has to be with the design and the composition of spaces in the matter as well as has to be with corner moldings and the gravity artifice. With the chromatic austerity and material which speaks about the time passing, its dry trace, avoiding the superfluous which time finally delete, as integrator mechanism and as all that will be materially adapted to the “time speed” of the already existing. Since the architecture work goes into a correlation of facts in the time which has there occurred, our activity is understood as a part of a sequence.Project gallerySee allShow lessVideo: Fondation Jérôme Seydoux-Pathé / Renzo Piano Building WorkshopVideosOne Photographer’s Definitive Guide to the Pavilions of the 2015 World ExpoArticlesProject locationAddress:Calle Descalzos, 24, 31001 Pamplona, Navarra, SpainLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/770295/social-housing-to-rehouse-in-the-old-town-of-pamplona-pereda-perez-arquitectos Clipboard CopyHousing•Pamplona, Spainlast_img read more